sunnuntai 6. joulukuuta 2015

Tämän vuoden viimeiset lähipäivät loppumaisillaan ja viimeinen tehtävä menossa... pitäisi listata kolme asiaa, jotka olen oppinut tämän syksyn aikana. Pitäisi myös miettiä kolme asiaa/teemaa, joista haluaisin lisätietoa....

Opittuja asioita on varmaan paljon; tänään avautui monta asiaa varmemmaksi arvioinnista. Ymmärsin etten tee itsearvointia riittävästi alkuunkaan, pitääpä lisätä sitä erilaisilla tavoilla ja paljon useammin. Yritän muistaa tästä eteenpäin käydä arviointikeskustelua (=puretaan yhdessä opiskelijoiden kanssa useammin mitä ollaan opittu ja millaisia tavoitteita asetetaan seuraavaksi).

Oppimisteorioita tuli lueskeltua ja pohdittua myös oppimispiirissä, tähän pitää joskus vielä palata ajan kanssa.

Lisätietoa tai ainakin lisävarmuutta haluaisin toiminnallisien opetusmenetelmien käytöstä; kaikkia ei tullut kirjattua ylös eikä ole tullut kokeiltua omassa opetuksessa. Miten näitä menetelmiä sovelletaan käytännön oppitunneille?

http://www.slideshare.net/aylitalo/aktivoivia-opetusmenetelmi - tämä on luettava ajatuksen kanssa :)


Eilen kokeiltuja menetelmiä olivat karuselli, 8x8-menetelmä ja case-oppimistehtävä

Verkko-opetuksesta kirjasin muistiin seuraavia huomioitavia asioita:
- ryhmäytymistä pitäisi tukea myös verkossa
- ryhmäkoko, ei liian iso
- verkkovälineisiin tutustuminen ennakkoon
- webinaarien tarkka käsikirjoittaminen
- opiskelijoiden verkkotaitojen arviointi ja perehdyttäminen

Pari asiaa muistiin tämän päivän poliisin alustuksesta:
Opettajan on hallittava
- oman oppilaitoksen kuulutus- ja ilmoitusohjeet
- koulun lukittavat suojapaikat
- evakuointireitit
- kokoontumispaikat
- hiljainen etsintä
Miten kohdata hankala tai aggressiivinen henkilö
- rauhallinen ja asiallinen käyttäytyminen
- älä estele - älä ärsytä
- keskustele vain, jos se on tarpeen
- ole realisti omien mahdollisuuksien suhteen
- älä provosoidu
- huomioi hätäsuojelusäännöt
- hälytä apua heti kun on mahdollista

sunnuntai 22. marraskuuta 2015


Ihanan talvinen maisema jo ulkona... ja hyvä mieli (ainakin arviointiin asti) kun yhden kokonaisuuden tehtävät on nyt tehty ja kohta myös palautettu - pääsee seuraavaa miettimään :/. Pitänee joululomalla yrittää aloitella kehittämistehtävän tekemistä (jos siihen mennessä saan päätettyä mistä sen teen...) ja varmaan tehdään porukassakin koulutus ja yhteiskunta osion tehtäviä. 

Tällä viikolla aloitin myös yhden valinnaisen kurssin kun ajeltiin Jyväskylään opiskelemaan liikkuvia kuvia. Otin sen valinnaiseksi kun on tarvetta monipuolistaa edelleen opetusta ja huomioida entistä paremmin yksilölliset opintopolut. Myöskin oppilaitoksen markkinointi saattaisi tarvita liikkuvampaa materiaalia ;). Tuo kurssi on kyllä epämukavuusalueella reilusti, olen nimittäin ihan tumpelo tietotekniikassa ja sen tehokkaassa hyödyntämisessä. Pitää yrittää kollegoilta nätisti kysyä apua ja vinkkejä, on nimittäin nohevia työkavereita tällä osaamisalueella.

Mutta nyt vielä ulos lumitöihin valoisan aikaan :)

maanantai 16. marraskuuta 2015

Sain raadettua Oppiminen ja elämänkulku osa-alueen ensimmäisen tehtävän; yhtä tuskaa... Piti lukea kirja Johdatus kasvatustieteisiin. Miten voikin kirjoittaa noin vaikeasti ja kapulakielisesti (vaikkei ollutkaan kaikkein vaikeaselkoisin kirja...), kirjan lukemisen jälkeen ei tee yhtään mieli mennä opiskelemaan yliopistoon (tosin ei ole tehnyt mieli ennen kirjaakaan :)).

Piti listata opettajan työn kannalta tärkeitä tai merkityksellisiä käsitteitä, oikeastaan vasta nyt ymmärsin opettamisen käsitteen laajana ja monipuolisena. Aiemmin olen mieltänyt opettamisen opettajajohtoisena ehkä vähän behavioristisena käsitteenä, mutta sehän onkin paljon enemmän. Opettamisen käsitteeseen kuuluu aivan yhtä lailla ohjaaminen ja yhdessä tekeminen. Olen siis mieltänyt että opettaminen ja ohjaaminen ovat kaksi eri asiaa, mutta lähteitä tutkiessani ne voivat olla saman asian kaksi erilaista toimintatapaa.

Onneksi netistä löytyi paljon selkeämpi kielistä materiaalia aiheesta :)

http://www2.uef.fi/fi/aducate/keskeisimmat-kasitteet
http://cc.oulu.fi/~epikkara/opetus/ktpk03.htm


Oppiminen ja elämänkulku- opintojakso

Osaamistavoitteet

-  ymmärrät ihmisen oppimista ja kehittymistä tarkastelevien tieteiden (kasvatustiede, kasvatus- ja kehityspsykologia) soveltamismahdollisuudet oppimisen ohjaamisessa.
- saat valmiudet seurata opetustyöhön liittyviä ajankohtaisia tutkimuksia ja selvityksiä. Osaat hyödyntää tietoa ihmisen kehityksestä ja oppimisesta omien opiskelijoittesi ammatillisen kasvun tukemisessa ja oppimisen ohjauksessa sekä oman opettajuutesi kehittämisessä.

Sisältö

Kasvatustieteellinen ja kasvatus- ja kehityspsykologinen käsitteistö, keskeiset teoriat ja niiden soveltamismahdollisuudet opettajan työssä, ihmisen kasvu ja kehitys eri ikäkausina sekä oppiminen ja sen ohjaaminen.

Nyt kun palaan noihin osaamistavoitteisiin, niin kyllähän nämä asiat tuli kahlattua läpi - jäikö mitään mieleen, se jää nähtäväksi :). Oppimiskäsitykset jäi ehkä parhaiten mieleen, koska niitä käytiin läpi yhdessä lähipäivässä. Kehityspsykologiaa varmaan luen jossakin vaiheessa paremmalla ajalla, lainasin kyllä sen kehityspsykologiakirjan, mutta en ennättänyt sitä lukea työn ohessa. Tieteellisen tekstin lukeminen on edelleen vaikeaa, varmaan siihen on myös asennevamma.. Mutta siltikin olen sitä mieltä, että selkeämpi kirjoittaminen tutkimustuloksista olisi paikallaan ja toisi tutkimustulokset entistä paremmin esille.

tiistai 13. lokakuuta 2015

Syyslomaviikon toinen päivä menossa... yritän epätoivon vimmalla opiskella oppimisesta (=etsiä vastauksia apukysymyksiin), ainoa asia minkä olen oppinut, että on olemassa hirmuinen määrä erilaisia termejä. Oppimistyylejäkin on kasapäin enkä saa niistä oikein mitään selvää.. selkein ja ymmärrettävin luokittelu löytyi heti ensimmäisenä; visuaalinen, auditiivinen ja kinesteettinen oppiminen.

Visuaalisesti
  • luo kuvia ja muistaa kuvien avulla
  • sopii kuvat, miellekartat, kirjallinen materiaali
Auditiivisesti
  • kuuntelemalla
  • sopii luennot ja suulliset ohjeet, ääneen lukeminen
Kinesteettisesti
  • tekemällä
  • sopii fyysinen tekeminen, liikkuminen, vuorovaikutus, väittelyt, kilpailut
  • tarvitsee itse osallistumista
  • taktillinen oppija luetaan kinesteettisiin; oppii käsillä
Tämä oli kohtuullisen helppoa ja loogista, jopa aiemmin opittua, mutta kun asiaa penkoo lisää niin löytyy muitakin tyylejä... Kokemuksellisessa oppimisessa oppimistyylejä on neljä: osallistuja, tarkkailija, päättelijä ja toteuttaja. Osallistuja hankkiin kokemuksia, tarkkailija seuraa muiden tekemisiä ja prosessoi kokemuksia. Päättelijä oppii ajatusmalleja rakentamalla (ilmiselvästi insinöörit :)) ja toteuttaja oppii käytäntöön soveltamalla. Viimeinen oppimistyyli on ammatillisessa koulutuksessa arviointikriteereissä kiitettävän tason osaamista.
"Nykyään vallitseva käsitys ihmisestä perustuu pääasiassa humanistiseen psykologiaan, jossa ihminen nähdään aktiivisena, itseohjautuvana toimijana ja oppijana. Käsitys siitä, että ihminen on itseohjautuva vaikuttaa opetuksen suunnitteluun ja toteutukseen".. 

Oma oppiminen on pitkälti auditiivinen tai ainakin nuorempana oli; tykkäsin luentomuotoisesta koulunkäynnistä. Tosin samalla tein pieniä muistiinpanoja.

maanantai 12. lokakuuta 2015

Syyslomaviikon opiskelua... Ulkona paistaa aurinko ja mieli tekisi kuvan mukaiselle kävelylle ulos :)


Mutta pakerran ensimmäisen tehtävän parissa vielä hetken, jotta se saataisiin valmiiksi..

Opiskelijan kehitysvaiheiden huomioiminen opetuksessa

Valitulla ikäkaudella opetuksessa on huomioitava nuoren kehittyminen kohti aikuisuutta. Nuoret kykenevät muodostamaan omia mielipiteitä vaikkakin heijastelevat vielä paljon  vanhempiensa sekä kaveripiirinsä mielipiteitä ja ajattelua. Heitä on haastettava kehittämään omaa ajatteluaan edelleen sekä perustelemaan ajatuksiaan ja mielipiteitään. Olen huomannut työssäni nuorten ajattelun vielä melko musta-valkoiseksi. Tämä musta-valkoisuus hälvenee ammattikoulutuksen kolmen vuoden keston aikana paljon; viimeisen vuoden opiskelijat pystyvät jo huomattavasti moninaisempaan mielipiteiden ja ajattelun muodostukseen kuin ensimmäisen vuoden opiskelijat.


Ensimmäisen vuoden opiskelijat ovat noin 16-vuotiaita, osa on tullut ammatilliseen koulutukseen kun arvosanat eivät ole riittäneet lukioon ja osalla on hyvinkin selvä tavoite valmistua ammattiin juuri valitsemallaan alalla. Osa nuorista ei selvästikään vielä tiedä mitä heistä tulee aikuisina eikä heidän tulevaisuuden suunnitelmansa ole vielä täsmentyneet. Havighurstin kehitysteorian sekä ihmisen psykologisen kehittymisen mukaan näin kuuluu ollakin. Kehitysteorioista kun vielä löytäisi vastauksen siihen miten nuoret saisi uskomaan, että kaikesta opitusta on hyötyä jossakin vaiheessa elämää.

maanantai 5. lokakuuta 2015

Toisen lähijakson eka päivä tehtiin oppimispiirillä töitä tehtävän merkeissä Otsolassa. Puurtaminen tuotti tulosta ja saimme lähes valmiiksi kasvatus- ja kehityspsykologian tehtävän oppiminen eri ikäkausilla. Valitsimme tehtävän kohderyhmäksi nuoret/nuoret aikuiset, pohdintaa jäi vielä jokaiselle kotitehtäväksi..


Linkkejä:


Edellellä olevat linkit laitettiin talteen, osaa käytettiin tähän tehtävään ja osaa voi käyttää muissa tehtävissä sekä muutoinkin opiskeluun.

Toka lähijakso loppumaisillaan.. tänään opittu menetelmä "yhteistoiminnallinen oppiminen - kotiryhmä- asiantuntijaryhmätyöskentely". Tällä menetelmällä tehtiin katsaus erilaisiin oppimiskäsityksiin (behaviorismi, kongnitivismi, kokemuksellinen oppiminen, kontsruktivismi ja konnektivismi), olipas hyvä menetelmä - lopuksi päästiin vielä näyttelemään... :)



maanantai 14. syyskuuta 2015

Huh huh, toinen lähijakso alkamassa huomenna ja oppimispiirin kanssa sovitut tehtävät lähes tekemättä.. Pitäisi tänä iltana vielä tutustua netissä erilaisiin ihmisen kehitysteorioihin, jotta saataisiin aikaiseksi jonkinlainen keskustelu asiasta. Kyllähän nämä asiat ovat todella mielenkiintoisia, kun vaan jotenkin löytäisi aikaa... Opiskelu työn ohessa on raskasta - olen sen kerran jo kokeillut (AMK tasolla). Halu kehittyä eteenpäin toimii jonkinlaisen motivaattorina.. tänäänkin keskustelin omien opiskelijoiden kanssa aiheesta elinikäisen oppimisen avaintaidot ammatillisessa perustutkinnossa. Hienosti he oivalsivat etteivät ko. arviointikohtaan liittyvät taidot ja tiedot tule koulusta vaan osa on opittava itse. Esimerkkinä he mainitsivat levon - opettajat eivät voi laittaa heitä nukkumaan vaan heidän on itse osattava levätä tarpeeksi jaksaakseen.

Kehitysteorioita vilkuillessani huomaan, että oman ryhmäni opiskelijat ovat Havinghurstin kehitysteorian mukaan myöhäisnuoruutta eläviä nuoria, sillä he ovat noin 16-vuotiaita ja teorian mukaan myöhäisnuoruusaikaa ovat ikävuodet 16-23. Tämän aikajakson jälkeen alkaa varhaisaikuisuus. Hm, tämähän alkaa oikeasti kiinnostaa :) - asiaa täytyy tutkia edelleen ja miettiä miten teoria kohtaa nykyisyyden kanssa kun sanotaan, että nykyisin lapset eivät saa olla lapsia ja nuoret eivät saa olla nuoria. Tai sitten sanotaan, että he aikuistuvat niin nopeasti..

Tähän kehitysvaiheeseen liittyy mm. vanhemmista itsenäistyminen, ammattiin valmistautuminen ja parisuhteeseen valmistautuminen. Nämä vaiheet kyllä näkyvät ammattikoulussa opiskelevissa nuorissa joskun jopa harmillisen paljon - tulee kirjallisia varoituksia ja jopa asuntolasta erottamisia kun pitäisikin itse vastata omista tekemistään ja tekemättä jättämisistään. Kotiin ei aina haluttaisi mennä viikonloppuisin ja vanhempiin ei saisi ottaa yhteyttä...

Sukellanpa tuohon tutkimustyöhön hetkeksi ennen niiiiiin tarpeellista fyysistä lepoa ;)