keskiviikko 27. tammikuuta 2016

Ankean harmaa päivä kun ajeltiin ammattiopisto Luoviin tammikuun lähipäivään - päivän teemana siis erityisopiskelijat. Aamupäivällä käytiin läpi tuttuja termejä aiheen tiimoilta. Saatiin myös vinkkejä miten erityisopiskelijoita voi huomioida opetuksessa (selkeät, yksikertaiset ohjeet, monipuoliset opetusmenetelmät, usean aistikanavan käyttö, selkokielinen materiaali jne), nämäkin oli kohtalaisen tuttua..

Saatiin myös katsaus kuraattorin työhön, selkiytyi paljon millaisissa asioissa heille voi ohjata opiskelijoita - taisi olla yleisin syy poissaolojen kertyminen, jonka taustalta useilla löytyi monenlaista ongelmaa. Oikeastaan kuraattorille voi ohjata aina kun miettii opiskelijan tuen tarvetta vaikkapa elämänhallintaan, päihteisiin tai opiskelumotivaatioon liittyen tai jos muuten tuntuu ettei opena osaa tarpeeksi auttaa...

Iltapäivällä kierrettiin Luovin tilat. Oli tosi mielenkiintoista ja antoisaa kiertää tutustumassa heidän toimintaansa ja miten he ohjaavat opiskelijoitaan. Heidänkin opiskelijoistaan parasta opetuksessa oli käytännön tekeminen :). Erittäin tarpeellista ja hyvää työtä tekevät erkkojen kanssa!

sunnuntai 24. tammikuuta 2016

Niin se vain vuosi vaihtui ja hyvästä päätöksestäni huolimatta opiskelut jääneet sivuosaan... Olin suunnitellut tekeväni pari tehtävää ja aloittavani raamisuunnitelman tekemisen joulutauon aikaan, mutta tehtynä on vasta yksi tehtävä :(. No, kasvatussosiologia-kirja on sentään lainattu jos sen kahlaamisen vaikka huomenna aloittaisi.

Porukassa tehtiin docsin avulla yksi tehtävä, jossa perehdyttiin Ryhmäilmiö-kirjaan ja koottiin ajatuksia ryhmän toiminnassa ilmenneistä vaikeuksista ja onnistumisista. Tuo kirja on selkeä ja lyhyt opas ryhmän kanssa toimimisesta, jokainen ryhmä käy läpi samoja vaiheita ja vaikeuksia. Kirjasta sai hyviä käytännön vinkkejä ryhmän toiminnan kehittämiseksi ja parantamiseksi.

Tätä jatkaessani väliin mahtuu reilu viikko ja työtkin jo alkaneet tämän lukukauden osalta. Kasvatussosiologia kirjaa olen kahlaillut läpi ja pariin tehtävään vastaillut. Kirja on mielenkiintoinen ja välillä (:D) ajatuksia herättävä. Kirjan johdannossa oli mielenkiintoinen ja lisää kysymyksiä herättänyt kysymys: ”Onko koulutuksellinen tasa-arvo vaarassa kilpailua ja yksilöllisyyttä korostavassa yhteiskunnassa?” Entä opiskelijoiden tasa-arvo yksilöllisiä opintopolkuja tarjoavassa koulutuksessa? Miten yksilöllisen polun suorittanut nuori työllistyy? Olivatko hänen valinnat työelämälähtöisiä?

Välillä opekoulun opinnot tuntuvat vaan hämmentävän ja herättävän lisää kysymyksiä ja joskus on ikävä "vanhan ajan" koulutusta, jossa asiantuntija luennoi ja opiskelijat tekivät muistiinpanoja ja oppivat. Välillä keskusteltiin vilkkaasti ja välillä oltiin omissa maailmoissa. Nykyisin tämä koulunkäynti on pitkälti itseopiskelua ja ajanpuutteen vuoksi hyvin yksinäistä. Ei olevinaan ennätä osallistua edes verkkokeskusteluihin asioista. Tosin olen sitä mieltä, että muutakin elämää pitää olla kuin työ ja opiskelu...

Kuvan piirtelin kun yritin hahmottaa kasvatussosiologian käsitteitä ja miten ne liittyvät toisiinsa. En juurikaan ole aiemmin piirtänyt kuvaksi asioita, jotain uutta siis tullut viime syksyn aikana omaksuttua (tiimioppimisen opinnoissa piirrettiin monesti tehtävän annot kuvaksi)..